Filmen Bergman: Ett år, ett liv
Filmregissøren Ingmar Bergman ville fylt 100 år den 14. juli i år. I forbindelse med 100-årsjubileet til geniet Bergman har det kommet ut bøker og filmer, blant annet Jane Magnussons Bergman: Ett år, ett liv. Er det virkelig mer å si om ham? Ja – det virker som om kilden er utømmelig.
I 1957 er Ingmar Bergmans sivile status som følger: Han er 39 år. Han har seks barn med tre forskjellige kvinner. Ingenting fungerer privat, og han har kroniske magesmerter og blir innlagt på sykehus. Likevel har han seks premierer på ett år.
Den legendariske filmen Det syvende segl har premiere i februar. Bergman har også en fem-timers oppsetning av Peer Gynt på teater, til strålende kritikker. Han gjør en tv-oppsetning og to radioteaterproduksjoner. Så skriver han manus, spiller inn og klipper en av sine aller beste filmer – Jordbærstedet – som har premiere 2. juledag. Hvordan er det mulig?
Bergman arbeidet i et rasende tempo. Stoffet hentet han fra eget liv. Hans fotograf Sven Nykvist, som jeg var så heldig å møte flere ganger, fortalte at Bergman arbeidet som en demon, men samtidig løftet skuespillere og stab.
Jane Magnussons film er fantastisk og viser forskjellige sider av dette ustabile mennesket – demonen og engelen. Vi tas med på en reise i Bergmans skaperverden – flere kjente skuespillere kommenterer.
Den verdensberømte tyske regissøren Margarethe von Trotta har også lagd en film i forbindelse med Bergmanjubileet: Searching for Ingmar Bergman. Der tas Ingmars farsrolle opp. I hele sitt liv reflekterte han over sin vanskelige barndom, og maktet ikke å være til stede som far selv.
Mitt liv ville vært annerledes uten Bergmans filmer og teateroppsetninger. De har grepet meg på en måte som gjør at jeg ser verden annerledes. Den prosessen startet tidlig på syttitallet. Mine favorittfilmer av mange: Hviskninger og rop, Persona, Fanny og Alexander, Jordbærstedet, Det syvende segl, Høstsonaten, Nattverdsgjestene.
Vil du vite mer?
Les hva jeg har skrevet før om Ingmar Bergman og om filmen Hviskninger og rop.
Finn ut mer om Ingmar Bergman på ingmarbergman.se
Det finnes et hav av intervjuer, filmsnutter og hele filmer på YouTube. Intervjuet med Thommy Berggren er kostelig morsomt!