Tomas Tranströmer fanger opp de store livsspørsmål og får dem til å gli inn i vår hverdag. Hans tema: døden, musikken, mørket og lyset, havet, skogen.
Read MoreBakteppet i Frantz er Tyskland 1919. Med utsøkte bilder og magisk lyssetting rulles den psykologiske temperaturen i en liten tysk landsby langsomt opp.
Read MoreDegas begynte med maleri og skulptur, gikk over til gouache og akvarell og endte opp med fotografi. Han var en lysende intellektuell som skrev og skisset.
Read MoreI flere år har Åse-Marie Faldalen fotografert asfalt. Resultatet er en flott utstilling og en nydelig bok med tekster av Synøve Faldalen.
Read MoreHeinrich Kühn var en av Europas betydeligste fotografer i begynnelsen av det 20. århundre. Han produserte fremragende bilder preget av ro og verdighet.
Read MoreEn fransk jesuittprest drar til villmarken i Canada for å omvende «villmennene», indianerne, til sanne kristne. En gruppe algonquin-indianere eskorterer ham i kano.
Read More«Belshazzars gjestebud» er utført på den tiden da Rembrandt videreutviklet sin storhet og begynte å møte motstand, både privat og kunstnerisk.
Read MoreHenri Matisse er fargens, formens og forenklingens mester. Likevel gjør de helt enkle, nesten barnlige skissene stort inntrykk på meg.
Read MoreFrans Widerbergs bilder, en intens gjennomskinnelighet, der tomheten og ensomheten ser på seg selv – og ser.
Read MoreElliott Erwitt er humorens fotograf. Den gamle fotografen har skapt et livsverk av humoristiske, rørende hverdagssituasjoner.
Read MoreFilmen Jordens salt handler om fotografen Sebastião Salgados arbeid gjennom 40 år. Fra grusomme kriger, til sultkatastrofer, til en hyllest av skaperverket i prosjektet Genesis, der han har fotografert det urørte på jorden – det opprinnelige, som fremdeles eksisterer.
Read MoreTurner kunne arbeide på 15–20 akvareller samtidig, og han hang dem til tørk på en klessnor. Han lagde over 20 000 akvareller og rundt 350 malerier – han jobbet som gal!
Read MoreAlexander Sokurov har noe viktig å si til oss alle. Hans budskap handler om kunstens unike rolle i en uforståelig verden.
Read MoreDen rasende Roland er skrevet av den italienske forfatteren Ludovico Ariosto på 1500-tallet. Bildet «Ruggiero rescues Angelica» er en av Dorés mesterlige illustrasjoner til boken. Doré laget illustrasjoner av verdensformat – han illustrerte 90 bøker.
Read MoreNils Olsson Reppen (1856–1925) emigrerte til Amerika i 1882. Ble fotograf i Minnesota og returnerte til fattige Norge i 1890-årene. Bildene ble skapt utendørs, med dramatiske fjell, fjorder og isbreer i bakgrunnen.
Read MoreI vår hurtige, moteriktige tid er det lett å glemme fortidens store mestere. Frits Thaulow (1847–1906) var en internasjonalt berømt maler i sin tid.
Read MoreTresnittet «Den store bølgen ved Kanagawa» av den japanske kunstneren Katsushika Hokusai er det første i serien De 36 Fuji-prospekter.
Read MoreJeg tenker ofte på dikteren Kolbein Falkeid. Leser stadig i hans diktsamlinger. Den aldrende, flotte lyrikeren fra Haugesund, som går sine timesturer hver dag.
Read MoreLars Hertervig var en usedvanlig begavelse – en av Norges store kunstnere. Han står som den mystiske blanding av romantiker og en slags surrealist – en poetisk tolker av landskap og lys.
Read MoreØyvind Hjelmen er modig nok til ikke å fornye seg – men FORTSETTE seg. Han har funnet sitt grunnutrykk og fordyper seg i det.
Read More