Hieronymus Bosch (1450–1516) døde for over 500 år siden. Han var den første surrialistiske kunstner – mer enn 400 år før surrialismen oppsto.
Read MoreMellom 1935 og 1938 reiste den russisk-amerikanske fotografen Roman Vishniac (1897–1990) i Polen, Russland, Ungarn og Romania for å fotografere de forfulgte jødene. Han var en poet med kamera.
Read MoreYousuf Karsh (1908–2002) var en enorm inspirasjonskilde for meg på 70-80-tallet. Han er verdenskjent for sine portretter av store kulturpersonligheter, vitenskapsmenn- og kvinner og politikere.
Read MoreCarl Nesjar (1920–2015) var i en årrekke en av Norges mest fremtredende kunstnere, med stor spennvidde i uttrykksformen. Han var maler, grafiker og tegner, og arbeidet også med muraler og skulpturer i sandblåst betong og is.
Read MoreHarriet Backer jobbet med sin motivkrets hele livet: dagslyset som faller inn utenfra, som opplyser og definerer rommets dimensjon. Hun har ingen stor produksjon – hun arbeidet sakte, intenst og metodisk.
Read MoreFor Tone Stormdal Beckman er ikke målet å fotografere for å vise bilder. Det er å omdanne hodets virtuelle bilder og inntrykk til noe konkret – ved hjelp av kamera. Det gjør hun så godt at hun er «Director’s choice» på Nordic Light International Festival of Photography i 2018.
Read More«Simon i Templet» fra 1669 er Rembrandt van Rijns siste maleri. Maleriet ble funnet i hans atelier – uferdig – kort tid etter hans død.
Read MoreLouis Jacques Mandé Daguerre (1787–1851) skapte en metode for å fremkalle et bilde på en lysømfintlig eksponert metallplate. Det ble fort en mani.
Read MoreFilmen Theeb fra 2014, regissert av Naji Abu Nowar, er et eventyr av en film. Den inviterer oss inn i ørkenfolkets mysterium.
Read MorePaolo Ventura (født 1968) er en fantastisk fotografisk kunstner og håndverker. Han gjenskaper miljøet fra sine foreldre og besteforeldres liv i Milano, slik han tolket fortellingene gjennom sitt barnesinn.
Read MorePå nittitallet gjorde John Blakemore et interessant prosjekt. Han gravde ned gjenstander i hagen og gravde dem opp et par år etter.
Read MoreNordic Light International Festival of Photography har vært arrangert årlig i Kristiansund siden 2006. Mange av verdens mest anerkjente fotografer har gjestet festivalen. Hvor mye jeg har lært, så mange forskjellige impulser og så mange møter som har preget meg for livet!
Read MoreLeonardo da Vinci (1452–1519) er kalt kompsisjonens hersker. Han er uten tvil en av de største begavelsene verden har kjent.
Read MoreSamleplaten «Paradisum: Serene sacred songs» er en fabelaktig cd med noen av de beste innspillingene jeg har hørt av Wagner, Schubert, Bach – og Ola Gjeilo.
Read MoreOfte blir jeg spurt: «Hvilket kunstverk har merket deg for livet?» Og alltid dukker filmen Viskningar och rop av Ingmar Bergman fra 1973 opp.
Read MoreIngmar Berman har vært en av de store inspirasjonskildene i mitt voksne liv. Jeg har nærmest slukt hans filmer, og de beste er lagret i mitt sinn.
Read MoreArild Bergseth er en sentral skikkelse i norsk fotografi. Han har lenge jobbet med serien «Untitled light».
Read MoreFrida Kahlos skissebøker er praktfulle, men også rasende, sensuelle og fulle av følelser. Den siste nedtegnelsen i dagboken da hun var 47 år gammel lød: «Jeg håper slutten blir fylt av glede – og jeg håper jeg aldri kommer tilbake – Frida»
Read MoreI 1905 publiserte Rudolf Dührkoop og Minya Diez-Dührkoop en serie på 110 fotogravyrer av menn og kvinner fra Hamburg. Bildene oser av kvalitet og eleganse.
Read MoreFrancis Bacon blir stående som en av de største kunstnere gjennom tidene. I hans verden utvides begrepet «skjønnhet». Han malte ingen søte solnedganger.
Read More