Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Knut Rune Johanssons «Angsten har mange ansikter»

 
Foto: Knut Rune Johansson

Foto: Knut Rune Johansson

 
 

«Disse fotografiene er det livet jeg har levd. Det er dette som har skapt en mening i mitt liv. Mulig det var en livsløgn, men det var i hvert fall min livsløgn. I dag ønsker jeg at jeg var barn igjen, for jeg også tapte min uskyld i møte med mistenksomhet og misunnelse. Jeg er redd for fremtiden. Frykten bevarer freden, derfor er helvete løs. Det skal jeg fotografere.»

Knut Rune Johansson er en original – et helt spesielt menneske. Han angriper de han fotograferer med voldsom energi, og, kan det virke som, helt uten frykt. Selv om jeg tror frykten er hans våpen. Men noe fryktløs må han være, der han vandrer rundt i Napolis slum eller blant Havannas «outcasts». Mutters alene.

Den sterke og gripende boken «Angsten har mange ansikter» har flere deler.
«Dersom Havanna ble min siste havn». Bilder fra Havanna.
«Det er vakkert livet, selv om det ikke er pent det vi ser». En serie om gårdbrukeren Berit Bruun i Vågå.
«Det brenner en flamme». Om barn.
«I din styrke speiler jeg min svakhet». Bilder fra Bangladesh, India og Kairo.
«Det var en tidlig morgen». fra Vågåvann.
«Morte». Fra Napoli.

Johansson angriper scenene med glød og nesten galskap. Han fotograferer mens han blir presset mellom mangehundrekilos kuer i et lite fjøs. Fotografiene fra Cuba av transpersoner og gamle har en nesten forrykt nerve, blandet med estetikk på høyt nivå.

Johansson er også barnas venn og har arbeidet med barn i en årrekke. Han fnyser av vår tids overbeskyttelse og er hele tiden på barnas parti. Som en Bjørneboe. Serien av barn har det samme trøkket som de andre bildene – rått, nesten brutalt, usigelig vakkert. Barn blir tatt på alvor.

Boken sitrer av nerve. Kun ett sted får vi hvile: i de lyriske bildene fra Vågåvann mot slutten av boken får vi puste, før vi tas med inn i dødens Napoli.

Det er ingen tvil, Johanssons bilder holder høy, internasjonal kvalitet. Derfor ble han festivalutstiller – Directors Choice – på Nordic Light Festival of Photography i 2019.

angsten-har-mange-ansikter-foto-knut-rune-johansson.jpg

Du kan kjøpe boka ved å kontakte Knut Rune Johansson på knutrunejohansson@yahoo.com eller telefon 911 81 078.