Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Engler over St. Petersburg

 

Engler over St. Petersburg III. Peter og Pauluskatedralen, St. Petersburg. 2020. Foto: Morten Krogvold

 
 

St. Petersburg er en av mine desiderte favorittbyer – kanskje den som har grepet meg mest. I kulturlandet Russland finnes en nerve og en melankoli som gjør dypt inntrykk. Det gjenspeiles i litteraturen, filmene, musikken og de andre kunstartene som har den såre lengselen i skjønnheten.

Selvsagt gjør den voldsomme historien noe med kunstutrykket, og dagens situasjon med de tragiske maktmenneskene i Kreml forsterker det hele.

I St. Petersburg føler man menneskenes dype religiøsitet, ikke minst hos den eldre befolkning. For meg er byen med kanalene, broene, kirkene og museene et perfekt vandringssted i forfatteren Fjodor Dostojevskijs fotspor.

Som i Roma, Venezia, Firenze og de fleste byer i Europa er det den mørke årstiden som frembringer den originale stemningen.

Den vakre engelen på toppen av Peter og Pauluskatedralen er et landemerke som ville være perfekt i mitt «Requiem»-prosjekt, men selvsagt var jeg sjanseløs til å komme i posisjon.

Det første jeg gjør når jeg kommer til et hotell, er å sjekke utsikten fra rommet for å undersøke om den er interessant fotografisk. Her hadde jeg fin utsikt – men ikke noe å ta bilde av.

Men, den nest siste dagen fant jeg ut at jeg ikke hadde åpnet badevinduet, som var tildekket av gardiner.

Da så jeg engelen!

Jeg monterte kameraet på stativ og fikk presset det ut av vinduet – et stativben i vasken på badet, ett i vinduet og ett på taket utenfor. Hasselbladen innpakket i en ullgenser, en paraply over det hele. Med baksing, banning og sverting fikk jeg til slutt komponert scenen på mattskiven.

Jeg sjekket været – mulighet for litt snø. Perfekt! Jeg la meg til å sove med badevinduet åpent, kameraet på utsiden og alarmen på hver time.

Ved femtiden om morgenen fikk jeg den øverste snø-stripen. En time senere kom den nederste – helt nødvendig for sluttresultatet.