Filmtips: Anselm
I Oslo står et av vår tids mest gripende kunstverk. Nærmere bestemt på Astrup Fearnley Museet, der vi finner Anselm Kiefers (født 1945) Zweistromland – The High Priestess. En gigantisk bokhylle, 30 tonn tung, laget av bly, stål, glass, betong og kobbertråd. Verket er 4,55 meter høyt, 8,16 meter bredt og inneholder 196 blybøker – hver på 300 kilo.
Bøkene er skrevet på et språk ingen forstår og omhandler et tysk møte med den jødiske kultur. Her finnes ingen forklaring, likevel er det rystende godt og gjør et uutslettelig inntrykk. Ideen er bøker som «kunnskapsbeholdere og tidskapsel», men aner spor av bokbål; bøkene kan virke våte og halvt ødelagte.
Kiefer er overveldende. Han behandler de gigantiske og voldsomme bildene sine som en slagmark der en lang rekke materialer ramler mot hverandre. Maleriene har elementer fra naturen, og han brenner og angriper dem. Resultatet blir ekspressivt så det holder – det er brutalt og lyrisk. Hans kunst skal minne om Tysklands historie og om all trussel i vår tid.
Men alt dette kan du se i Wim Wenders’ dokumentarfilm Anselm – Das Rauschen der Zeit. Wenders er geniet bak legendariske filmer som Paris, Texas og Himmel over Berlin. Perfect Days fra 2023 er så gripende at den er til å grine av.
Jeg vil også minne om filmer jeg har skrevet om i julekalenderen tidligere: dokumentarfilmen Pina og det herlige portrettet av Pave Frans. For øvrig er Wim Wenders en fotografisk kunstner i verdensklasse.
Anselm er et møte mellom to verdenskunstnere. Den ene er 80 år, den andre 79. De har et sanseløst trøkk begge to.
Den lyriske åpningsscenen med vidunderlige kjoler satt opp utendørs, akkompagnert av musikk som skaper en opphøyd stemning, er et filmatisk høydepunkt.
Filmen må sees. Kort og greit.
Denne filmen om Pina Bausch MÅ du se! Wim Wenders’ film er en energibombe full av skjønnhet og eleganse, melankoli og smerte, nådeløshet og humor.