Louis Faurers Bowing for the Vogue collections
Original kunst springer ut fra sinnet og formidler samfunnets forvirring, fra selvtilfredshet, griskhet og grådighet til tillit, håp og kjærlighet.
Louis Faurer
Jeg må innrømme at jeg vet lite om den amerikanske fotografen Louis Faurer. Men da jeg så boken «Appearances: Fashion Photography Since 1945» i en bokhandel i New York, kjøpte jeg den umiddelbart på grunn av omslaget.
Et makeløst bilde, tidløst med en elegant abstraksjon.
Den lange lukkertiden skildrer lysets bevegelse mot modellens kjole – er det silke? Kroppens harmoniske bevegelse i kjolestoffet omskapes til en sødmefylt helhet.
Som en drøm.
Faurer var berømt i sin tid, selv om han var sjenert. Venn av flere av toppfotografene og kunstnerne.
Han arbeidet også som gatefotograf. Jeg har sveipet kjapt gjennom gatefotografiene hans på nettet, og synes de er midt på treet. Men motebildene har noe eget. «Bowing for the Vogue collections» er et av mine favorittfotografier.
Den vakre engelen på toppen av Peter og Pauluskatedralen er et landemerke som ville være perfekt i mitt «Requiem»-prosjekt.
Rainer Werner Fassbinder var det man kan kalle et geni. Han døde i en alder av 37 år, og i sitt korte livet lagde han 41 filmer og tv-serier, i tillegg til teateroppsetninger.
Kunstneren skaper i Korset reises et kokende drama – den flamske maleren Peter Paul Rubens (1577–1640) sparte ikke på konfekten.
Tintoretto skapte Nattverden i sine siste leveår. Aldri tidligere var den alvorstunge stunden fra Det nye testamentet malt på en slik måte.
Et makeløst bilde, tidløst med en elegant abstraksjon. Som en drøm.
Rembrandteksperter regner med at denne miniatyrtegningen ble utført på ca. 5 minutter. Nærmest som et snapshot.
Rose Finn-Kelceys bilde «The restless image: a discrepancy between the seen position and the felt position» fra 1975 viser en kvinne som står på hendene på en strand. Livsglede?
Kirken Pio Monte della Misericorda i Napoli huser Caravaggios kanskje aller beste verk: «De sju barmhjertighetsgjerningene» fra ca. 1607.
Camille Claudel var en sanseløs begavet skulptør som gikk til grunne og havnet på psykiatrisk sykehus. Bruno Nuyttens film fra 1988 er fantastisk!
George Hoyningen-Huene (1900–1968) var en mester i det fotografiske faget. Han arbeidet i storformat og var en lysmester av rang.