Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Brassaï fotograferer Henri Matisse

 
 
Matisse with his model av Brassaï, 1939

Matisse with his model av Brassaï, 1939

 
 

Jeg elsker dette bildet! Den legendariske fotografen, skulptøren, skribenten og filmmannen Brassaï (1899–1984) fotograferte i 1939 den store kunstneren Henri Matisse i arbeid med en aktmodell. Den avkledde, vakre unge damen gjør sitt ypperste, mens Matisse ser ut som en blanding av en overlege fra 50-tallet og en ligningsfunksjonær.

Ingen pasjon fra kunstneren – den vitale Matisse ser ut som om han har fått en dødsdom, eller enda verre – at hans kone har sagt «vi må snakke sammen». Den hvite lege-/laboratoriefrakken understreker kunstnerens mantra om at han er en forsker.

Matisse uttalte gang på gang at det å skape bilder er en intellektuell prosess, en kompositorisk forskning – som gjerne kan ende med et vitalt og erotisk bilde. «Et verk må inneholde sin totale mening i seg selv, det må virke på tilskueren ennå før han skjønner hva det dreier seg om. […] alt er i linjene, i komposisjonen og fargene. Tittelen tjener kun til å bestyrke mitt inntrykk», sa Matisse i et intervju med Dagbladets Arne Hestenes i 1949.

Brassaï var omgangsvenn av Paris-kunstnerne. Med sitt Voigtländer 6,5x9 centimeter-kamera og stativ av tre – samt av og til Rolleiflex – fotograferte han nattbilder av Paris, møter på bordeller og kunstnerportretter.

Han fnyste av 35 millimeter-kameraer, han forsto aldri poenget med å ta mange bilder av samme scene.

Vil du vite mer?

Les hva jeg har skrevet om Henri Matisse tidligere.