Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Sangerinnen Billie Holiday

 
 
 

Er det ikke hjerteskjærende vakkert? Vidunderlig trist og lengselsfullt?

Vi kjenner alle til Billie Holiday (1915–1959). Likevel tenkte jeg at det kan være godt å stoppe opp og lytte noen minutter til den melankolske, usminkede skjønnheten.

Hennes stemme og musikk må vel berøre oss alle? For et liv! At hun maktet å formidle på dette nivået, er ufattelig.

Husk at hun var svart i det rasistiske USA. Bestefaren var slave. Faren, som var utøvende musiker, stakk av tidlig. Holidays barndom var et mareritt. Hun var stort sett alene, få brydde seg om henne. Hun ble voldtatt av naboen som ti-åring, og ble selvdestruktiv etterpå.

Hun gikk på katolsk skole i et par år før hun flyttet til Brooklyn. Der gikk hun gatelangs og tok jobber som prostituert. Da hun var 14, ble hun arrestert.

Men hun hadde en drøm: å bli danser eller musiker. I Harlem gikk hun rundt til nattklubber for å søke lykken. Da hun endelig fikk sjansen til å opptre et par steder, ble hun sett av Benny Goodman. Og så av Duke Ellington. The American dream var et faktum.

Som i en dårlig Hollywood-film (og dem er det nok av!) ble hun stjerne. Da hun sang «Strange fruit», fikk publikum gåsehud og klamret seg til whiskyglassene av bare henrykkelse og bevegethet.

Trolig var Holidays bakgrunn og miljøet rundt barene i New York en årsak til at hun begynte å dope seg med heroin og alkohol – selv om hun hadde giftet seg. Eller kanskje nettopp derfor – hva vet jeg? Hun ble i hvert fall buret inn 8 måneder for heroin.

På 50-tallet gjorde hun comeback og ble en stor suksess. Men i 1959 fikk hun leverproblemer og hjerteattakk. Da hun lå for døden, ble hun arrestert for besittelse av narkotika.

Billie Holiday døde 44 år gammel på et hospital i New York. Rommet var fullt av politifolk – hun var fortsatt under arrest. Slik endte denne underlige karrieren og det tragiske livet til en av musikkhistorien store helter.

Vi får bare glede oss over musikken til en kunstner som oppnådde livslang legendestatus – på tross av alt!

Vil du vite mer?

billieholiday.com
Billie Holiday på YouTube
Billie Holiday på Spotify