Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotografen Line Engelstad

 
 
Foto: Line Engelstad

Foto: Line Engelstad

 
 

Dette er det tredje og siste bildet jeg viser fra boken 2680 Vågå i denne julekalenderen. Line Engelstad fikk Vågåprisen på Morten Krogvold Workshop Trinn 2 i 2013.

Det er en sammenheng mellom Line Engelstads bilder og George Frederic Watts som er luke én i årets kalender. Men Line er mer surrealistisk – ikke så lidende. Og jeg tror ikke Line har hatt Watts i tankene, dette er hennes ideer fullt ut.

Imidlertid, dialog med tidligere kunstnere er et springbrett for egen utvikling og uttrykk. Det meste er gjort før, grunnformene er millioner av år gamle. Det gjelder å legge farger, form og ideer ut på en personlig måte. Da blir det alltid nytt. Ad fantes – til kilden!

I 2680 Vågå skriver først Line (kursiv), og så jeg:

Dypere! Til margen, innover, til kjernen! Morten er ikke nådig, ikke fornøyd; jeg sendes ut igjen, den siste natten. Vågåvatnet er bekmørkt, iskaldt, lydløst. Snart deadline! Jobbe nå! Jeg tenker, bærer, finner, flytter, føler. Selvutløserens øyne er blinde her, leter etter fokus … Ennå natt … Vårherre bes om akkurat passe morgenlys og tåkeslør – for jeg vet hva jeg vil fortelle.

Dette vidunderlige, vakre, sitrende håpefulle! Dette tunge, mørke, bunnløse! Og hudløst føles det, blottlagt, det kjennes nettopp i dypet, innerst der inne. Med et krusende vinddrag stryker morgendisen perfekt porsjonert over Vågåvatnet. Med lysstråler akkurat nok til gåsehud, et ydmykt hjerte og horisonten der fremme. Sånn. Takk for din vennlige nådeløshet, Morten. Det var jo dette bildet jeg skulle lage.

Line Engelstad er tannlege, men sitter inne med en kunstnerisk begavelse som er helt spesiell.

På Trinn 2 skapte hun en hel serie med bilder som nesten tok pusten fra oss! Hennes begavelse virker så selvfølgelig, hun arbeider metodisk og kreerer en bildeverden som ville fått meg til å sperre øynene opp, hadde jeg sett verkene på et galleri i en av de store metropoler. Bildet har en surrea­listisk stemning – som i en drøm. Det ble tatt grytidlig om morgenen den siste dagen på workshopen. Lyset er magisk, den ensomme skikkelsen bøyd fremover holder en firkantet form, en ramme; steinen til venstre skaper balanse i komposisjonen, vannet og himmelen understreker den drømme­aktige stemningen.

Vi som betraktere kan åpne opp for den tolkning vi velger selv. Eller kun sanseopplevelsen.

Foto: Line Engelstad

Foto: Line Engelstad

Bildet over, av den liggende skikkelsen, er så elegant og kresent bygd opp. Fargene i kjolen matcher sanden, treets struktur kontrasterer kjolens stoff og hentes opp i hvert hjørne – nederst til høyre og øverst til venstre.

De sterke formene skaper en kosmisk stillhet i tomrommene som fylles av energi. Line skaper en drøm, virkeligheten og omstendighetene viskes ut. Det er det filmskaperen Roy Anderson påpeker når han snakker om bildets abstraksjon, som ofte forveksles med nonfigurativt.

Det ser så enkelt ut når Line Engelstad skaper bilder. Det er hennes mesterskap.

Kjøp boken 2680 Vågå

Kjøper du boken direkte fra forlaget Bokstav og bilde, får du den både signert av meg, og rimeligere enn i bokhandelen! Ellers får du boken i bokhandelen eller på foto.no.

Les anmeldelse av boken i Fotomag: «3,7 kilo fotografisk inspirasjon»