Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotografen Tomas Carlströms bok Tid og rom

 
Minarete i Aleppo 2011. Foto: Tomas Carlström

Minarete i Aleppo 2011. Foto: Tomas Carlström

 
 

I en alder av 78 år debuterer Tomas Carlström med boken «Tid og rom». Samtidig har han nettopp hatt en strålende utstilling på det imponerende Galleri Ullinsvin i Vågå.

Carlström har vært min nærmeste medarbeider på workshoper siden 1996, og maken til profesjonelt menneske skal man lete lenge etter. Han ønsker kvalitet i alt han gjør – noe som også tydelig kommer frem i denne boken.

Joda, Carlström har lagd en rekke bøker på oppdrag, både som fotograf og designer. Men her viser han sine egne bilder – sitt hjerteblod!

På en måte er det et liv som skildres i boken. Carlström fotograferer sine lidenskaper.

Kulturmennesket Tomas Carlstrøm viser sin musikkinteresse i fotografiene fra Venezia og Roma. Jeg aner hans beundring for Bach i hans monumentale og sødmefylte skildringer av bygninger og kulturelle rom.

Han er et levende leksikon når det gjelder kultur og historie. Heldigvis kom han seg inn i Syria før det smalt, og fikk fotografert vakre, historiske bygninger som nå er borte. Bildet av tårnet i Aleppo med de sorte fuglene er nesten som en skildring av vår tid. En fantastisk kultur som kjemper for sin eksistens møter en truende himmel – de vakre fuglene symboliserer en slags uhygge og undring.

Carlström er også en legendarisk fjellklatrer, så selvsagt er det bilder av fjell med i boken. Dog ikke klatrebilder, men poetiske skildringer av stein.

Poesi er en viktig del av fotografens liv. Han fremfører stadig dikt han har lagret i hukommelsen over år. Dette kommer frem i bildene av planter i vinduer og i mystikken i hans skildringer av skogsinteriører.

Menneskekroppen viser naturisten Tomas Carlström, som alltid fotograferer med den dypeste respekt.

Portretter er også en naturlig del boken. Særlig bildet av multikunstneren Carl Nesjar i rullestol rører meg dypt.

Jeg liker ikke å bruke ordet «teknikk» om en bok som denne, men utførelsen av fotografiene er gjort med håndverksmessig mesterskap. Renessansemennesket Tomas leverer kvalitet i alle ledd i en tid da det ordet som oftest er erstattet med billig.

tid-og-rom-omslag-tomas-carlstrom.jpg

Du kan kjøpe «Tid og rom» på Tronsmo i Oslo, Tanum Karl Johan, Norli-butikkene i Hallingdal og ved å kontakte Tomas Carlström på tomasc@online.no.

Carlström er også representert i praktverket 2680 Vågå, en samling av de beste bildene som er tatt på Morten Krogvold Workshop gjennom 30 år.