Et gigantisk og nydelig bokverk med bilder fra tolv klostre Nils Thune har besøkt. Fotografiene er en meditasjon i vakre farger, de oser stillhet og respekt.
Read MoreLa oss døyve litt av savnet etter Roma med å se den burleske klassikeren «Fellinis Roma» fra 1972! I denne herlige filmen får vi det meste: kostelige restaurantscener, geistlig moteoppvisning, komikere, barmfagre prostituerte, hete drømmer, hysteriske filmarbeidere og en motorsykkeltur gjennom byens gater i nattens fløyelsmørke.
Read MoreI sin korte levetid skapte Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) over 6000 arbeider. Og slettes ikke bare disse evinnelige plakatene som florerer på billige restauranter og barer – i virkeligheten var mannen et kunstnerisk geni.
Read MoreI 1898 gjorde fotografen F. Holland Day noe ingen fotografer hadde gjort før – han skildret korsfestelsen fotografisk, med seg selv som modell.
Read MoreFor Joan Miró var blått et symbol på en verden av kosmiske drømmer – en ubevisst tilstand der hans sinn kunne flyte fritt.
Read MoreNå er vi i det Herrens år 2021. Jeg setter meg med kalenderen min og planlegger det nye året. Håper på en tilnærmet normalitet etter hvert.
Read MoreBlir Pierre-Louis Piersons portrett av grevinnen av Castiglione et symbol på vår tid? Hva søker blikket, hvilke overraskelser skjuler det nye året?
Read MoreHumanisten Mario Giacomelli (1925–200) er en av mine fotografiske helter. En meget interessant kunstner, som hentet impulser fra film og litteratur.
Read MoreSarah Moon er en av mine absolutte favorittfotografer. Hennes unike gråskala – hun fotograferer på polaroid – er vakker og personlig. Poetisk, med en melankolsk undertone.
Read MoreFotografen Clifford Coffin (1913–1972) var dekadent, perfeksjonistisk som få og totalt umulig å ha med å gjøre. Han arbeidet for Vogue og var fagmann på aller, aller høyeste nivå. Ellers ville neppe noen hatt nerver til å arbeide med ham.
Read MoreTracey Emin er superkjendis. Hun gjør «alt» – maleri, skulptur, fotografi, konsept og performancekunst. Virker hennes kunst til tider banal? Mulig. Imidlertid, store kunstverk har ofte et snev av banalitet.
Read MoreHelge Asbjørnsen er der vi andre helst ikke vil være – Midt i dramaer som handler om liv og død. Men gjennom fotografiet omskaper han våre indre organer til vakre, tidløse skulpturer.
Read More«Europeerinnen» blir hun kalt, kvinnen på maleriet. Originalbildet befinner seg i Louvre i Paris. Det er et av Fayyum-portrettene – ansikter som ble festet til mumiene. Hun skal minnes til evig tid.
Read MoreLars Saabye Christensen er en forfatter de fleste betrakter som en del av nasjonens hukommelse. Som poet viser han en enda dypere side.
Read MoreDietrichson (født 1957) er en kunstner som tross lang fartstid er i rivende utvikling. Hun har brukte mange år på å grave seg innover i Henrik Ibsens «Vildanden», og nå er hun i gang med et vel så stort prosjekt: vårt nasjonalepos – selveste «Peer Gynt».
Read MoreI en alder av 78 år debuterer Tomas Carlström med boken «Tid og rom». På en måte er det et liv som skildres i boken. Carlström fotograferer sine lidenskaper.
Read MoreHvem var denne kunstneren som kun ble 31 år, og som fikk berømmelse post mortem? Den modige Paula Modersohn-Becker (1876–1907) gikk i dialog med Cézanne og Gauguin og arbeidet i ekspressiv stil.
Read MorePablo Picasso og Georges Braque «oppfant» kubismen tidlig på 1900-tallet. Med utgangspunkt i Cézanne arbeidet de med å bryte opp tingenes form i fasetter – se verden fra alle vinkler på en gang, som vi gjør når vi beveger oss fysisk i et rom.
Read MoreI 1905 åpnet Christiania kommunale Sindssygeasyl på idylliske Dikemark i Asker. Bygningene er vakre, men hvilke historier har utspilt seg i de elegante rommene? Min fantasi settes umiddelbart i gang i møte med Gloslis fotografier.
Read MoreAt den russiske maleren Ilja Repin (1844–1930) er et ikon på linje med forfattergiganten Lev Tolstoj, forsto jeg da jeg besøkte hans råsterke, retrospektive minneutstilling i St. Petersburg i februar 2020.
Read More