Vi kjenner alle til Billie Holiday (1915–1959). Hennes stemme og musikk må vel berøre oss alle? For et liv! At hun maktet å formidle på dette nivået, er ufattelig.
Read MoreEinar Sira er en av landets mest interessante fotografiske kunstnere, noe også utlandet har fått øynene opp for. «Post vitam» er et gigantisk bokverk med tekster av noen av Norges fremste diktere og filosofer.
Read MoreSpørsmålet er om verden går fremover? Under Spanskesyken hadde regjeringen helt andre – og svært avanserte – virkemidler.
Read MoreYves Klein var en myteskapende kunstner. Han erklærte at hans levemåte skulle bli den viktigste begivenheten i vår tid, og hans strategi for å nå dette målet innebar å skape en tydelig, personlig myte som bare skulle ligge der som et spor av, eller som asken etter, hans liv.
Read MoreDa jeg leste Tove Nilsens «Den eneste broren», fikk jeg en rytmisk, musikalsk opplevelse i tillegg til handlingen. Jeg ser for meg at Nilsen leser høyt mens hun skriver, og med en poetisk ambisjon bygger historien.
Read MorePesten herjer i verden, og litt i lykkelandet Norge. Her løper vi rundt med høye skuldre og ser frenetisk på mobiltelefonen, nettet og uendelige tv-serier. Hvorfor ikke koble deg på og se denne vidunderlige filmen?
Read MoreFotografen Gertrude Käsebier (1852–1934) var ingen hvemsomhelst! Få fotograferer har studert mer enn henne. Som kunstner jobbet hun med tre hovedtemaer: Mor og barn, portretter av indianere og portretter av kunstnere og kvinner.
Read MoreAnton Tsjekhov (1860–1904) er en av de største russiske forfattere gjennom tidene. Slutten på hans legendariske stykke Tre søstre bør være til ettertanke for oss alle.
Read MoreHeidi Marie Gøperød har utgitt en vakker bok om det lite stedet Aurskog – et varmt og visuelt tidsdokument om Norge i vår tid. Selvsagt er dette julegaven for de lokale, men også for oss andre er dette en bok å eie!
Read MoreI serien «The solitude of ravens» skildrer den japanske fotografen Masahisa Fukase døden, på en grusom, vakker måte.
Read MoreDet var ikke mange kvinner som nådde frem i kunsten på 1700-tallet! Men Angelika Kauffmann (1741–1807) var ikke som andre. Hun hadde begavelse, dannelse og kultur – i tillegg til sjarm og skjønnhet.
Read MoreChristina Five Berg planlegger å skrive en bok om meg. Dette intervjuet er et sammendrag av temaer vi har kommet inn på i våre innledende samtaler.
Read MoreDen amerikanske fotografen Minor White mente at bildene skulle videreutvikles hos betrakteren. Av de store landskapsfotografene i det 20. århundrets USA var han poeten.
Read MoreCappella degli Scrovegni i Padua i Italia er et av de vakreste rom jeg har vært inne i. I bildet Begråtelsen over den døde Kristus skildres en pietascene med enestående linjeføringen.
Read MoreAndré Kertész’ verdensberømte bilde Satirical dancer har et overskudd, en surrealistisk lekenhet. Komposisjonen er fantastisk.
Read MoreAntonello da Messinas korsfestelse er et mesterverk. Tenk at det er malt for mye over 500 år siden, i 1475! Jeg tenker på Håkon Blekens uttrykk «formdrift» når jeg studerer dette maleriet.
Read MoreDavid Leans filmatisering av Boris Pasternaks roman Doktor Zhivago er et ufattelig mesterverk. La deg forføre av mesterregissøren, historiefortelleren og kanskje tidenes beste klipper.
Read MoreTheodor Kittelsen er kjent som vår eventyrtegner. Det dypeste og viktigste Kittelsen gjorde var serien Svartedauden. «Pesta kommer» er svimlende aktuell i dag.
Read MoreI disse dager går tankene til alle de kunstnerne som ikke har latt seg hemme når virkeligheten har blitt snevret inn, men som tvert imot har gått på med krum hals – og skapt vidunderlige ting.
Read MoreFor et par dager siden kom jeg hjem fra workhop på Vågå til en helt ny virkelighet. Tankene går til den herlige scenen mot slutten av Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander. For nå handler det om Den lille verden.
Read More