Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Filmen Vår, sommer, høst, vinter … og vår

 

Pesten herjer i verden, og litt i lykkelandet Norge. Her løper vi rundt med høye skuldre og ser frenetisk på mobiltelefonen, nettet og uendelige tv-serier. Hvorfor ikke koble deg på og se den vidunderlige filmen «Vår, sommer, høst, vinter … og vår»?

Litt fra anmeldelsene av sør-koreanske Kim Ki-Duks mesterverk:

«Filmen har fått et stort publikum verden over til å senke skuldrene, puste saktere og elske sin neste på ny.»

«Denne filmen er som bekken som klukker om våren under snøsmeltingen …»

«Ved hjelp av naturens tilstedeværelse, gir denne filmen innblikk i det mest grunnleggende i mennesket, dets hensikter og forståelse for hva et menneskeliv er verdt.»

«Menneskehandlere og fascister kjenner seg ikke igjen i denne filmen.»

«Regissøren vil gi oss hensikten og forståelsen for menneskelivets verdi. Det er så stille, vakkert og klokt at du kan høre hjerte ditt slå. I noen partier kan du høre hjerteslagene til din kjære også.»

«Filmen er nærmest overjordisk vakker. Filmens tempo er også godt tilrettelagt for ettertanke, og denne ettertanken sitter igjen lenge etter at filmen er over.»

Filmen er like relevant for forelskede, hippe reklamefolk, middelaldrende ensomme bønder og pensjonerte journalister i det kjølige oljelandet Norge.

På et flytende kloster i en innsjø i et fjellandskap i Sør-Korea møter vi en munk og en ung lærling. I den vakre naturen får vi bredt ut et spekter av menneskelige følelser som gir et oppegående publikum tanker, refleksjoner og ettertanke.

Unn deg denne filmen i førjulstiden etter et vanskelig år. Og husk: Slå av mobilen!