Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Tove Nilsens bok «Den eneste broren»

 
Tove Nilsen, forfatter. Oslo, 2016. Foto: Morten Krogvold

Tove Nilsen, forfatter. Oslo, 2016. Foto: Morten Krogvold

 
 

For en bok dette er!

Da jeg leste Tove Nilsens «Den eneste broren» (la den fra meg klokken fire om morgenen), fikk jeg en rytmisk, musikalsk opplevelse i tillegg til handlingen. Tankene går til komponisten Philip Glass, som med repetisjon av klanger suger tilhøreren inn i verket, før han bryter stemningen tilbake til grunnmelodien. Jeg ser for meg at Nilsen leser høyt mens hun skriver, og med en poetisk ambisjon bygger historien. Men jeg tror ikke det er helt slik det foregår. Etter 34 bøker (tenk hvor mange timer!) er hun fullt utviklet språklig – hun kan faget. Men at det er mer og mer rytme i bøkene hennes, kan det ikke være tvil om.

Går det an å bli så ensom at man skriver brev til seg selv? For en hjerteskjærende tanke!

Leif Jacobsen sitter i Nidarosdomen under første del av krigsutbruddet og gjemmer brev han har skrevet til seg selv fra faren som er sjømann. Han er knappe 20 år og skal snart dø. Noe han selvsagt ikke aner. Det er premissene allerede fra side en.

Boken bygger på en sann historie, og handlingen er inspirert av et par fotografier av et av Nilsens familiemedlemmer, som frøs i hjel på vei til Sverige i 1942. Les mer på oktober.no.

Nilsen og jeg har arbeidet sammen og har ofte gode samtaler «som aldri tar slutt». Av henne lærer jeg å se enda bedre, og ikke minst å hele tiden arbeide med å utvikle min egen undring og fantasi. Mange av Nilsens bøker blir unnfanget via et fotografi som skaper undring. Mine ideer er som oftest hentet fra det skrevne ord.

Jeg anbefaler alle å lese denne gripende boken. For å overbevise deg om at jeg ikke er alene om dette, siterer jeg litt fra de overveldende kritikkene.

«Tove Nilsen gir gåsehud allerede på side 4.» Aftenposten

«Forførende lett og humoristisk flyter prosaen gjennom 319 sider.» Dagsavisen

«… [Nilsens] rike, stilsikre prosa og litterære teft. Bare les og se hva hun får ut av Leifs smale hender!» Klassekampen

«… en klok, sannhetssøkende, vital forfatter … en av hennes mest fascinerende, formfullendte romaner.» Stavanger Aftenblad

Jeg garanterer meningsfulle timer i møtet med Leif og hans familie i Trondheim by ved krigsutbruddet. Samtidig får du Tove Nilsens betraktninger fra vår tid.

Vil du vite mer?

Smakebit på høsten: Den eneste broren av Tove Nilsen på oktober.no
Du får kjøpt boken i alle bokhandler, for eksempel på Tronsmo.