Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotograf Vibeke Gloslis bok «Dikemark»

 
Foto: Vibeke Glosli

Foto: Vibeke Glosli

 
 

I 1905 åpnet Christiania kommunale Sindssygeasyl på idylliske Dikemark i Asker. Bygningene er vakre, men hvilke historier har utspilt seg i de elegante rommene?

Vibeke Glosli har hatt en betydelig utvikling som fotograf de siste årene. I det interessante og spennende bokprosjektet «Dikemark – Porten stenger kl. 21» er det fravær som skaper nærvær. Dette er ingen registrering av et nedlagt asyl. Tvert imot – jeg synes jeg kan høre mennesker gå stille rundt – de hvisker og frembringer nattetanker.

dikemark-5-foto-vibeke-glosli.jpg

Bildene er preget av et dypt personlig alvor og betraktninger rundt menneskehetens sentrale problemer. Hva som foregår i den menneskelige hjerne av sorg, lengsel, humor og uforutsette tanker.

Fotografiene viser kun tomme interiører i et vakkert bygg, men Gloslis mesterskap er at hun – i hvert fall for meg – skaper indre bilder av menneskeskjebner som ikke lenger lever. Nerven som ligger i bildene gjør at betrakteren videreutvikler det som ikke finnes. Dermed er det opp til OSS å skape historiene.

dikemark-6-foto-vibeke-glosli.jpg

Min fantasi settes umiddelbart i gang i møte med Gloslis fotografier. Og hvis leseren av denne boken tar seg tid til å studereteksten og bildene, kan jeg nesten garantere at indre bilder vil oppstå på netthinnen.

Bilder av en uhyggelig skjønnhet.

Teksten i boken er skrevet av Aina Skoland.

dikemark-bok-vibeke-glosli-omslag.jpg

Du kan kjøpe «Dikemark» i nettbutikkene til Ark og Norli.
Vil du ha boken signert, kan du kjøpe den på Gloslis egen Pop vinbar i Asker eller ved å sende en epost til vibekeglosli@me.com.

Vil du vite mer?

Følg Vibeke Glosli på Instagram og Facebook

Intervju med Vibeke Glosli og Aina Skoland på Kulturfrokost i Asker kulturhus (fra 14.53).
Om «Dikemark – Porten stenger kl. 21» i LIVEIN.

Vibeke Glosli er også representert i praktverket 2680 Vågå, en samling av de beste bildene som er tatt på Morten Krogvold Workshop gjennom 30 år.