Tintorettos Korsfestelsen
«Tintoretto hadde alltid rett – de andre tok feil», uttalte billedhoggeren Alberto Giacometti.
«Korsfestelsen» av Jacopo Tintoretto fra 1565, 5,18x12,24 meter, henger i Scuola Grande di San Rocco i Venezia. Ja, du leste riktig. Bildet er over 12 meter langt og mer enn 5 meter høyt. Et av kunsthistoriens største mesterverk.
Scuola Grande er et palass med to etasjer fylt av Tintorettos malerier – en gjennomgang av bibelhistorien. Enorme bilder med en kraft og energi som nesten tar pusten fra en. For meg er møtet med denne kunsten på nivå med Michelangelos tak og dommedagsvegg i Det sixtinske kapell.
Man vet ikke veldig mye om Tintoretto. Han skrev ikke, men arbeidet hele tiden. Utsmykningen i Scuola Grande tok ham 20 år. Og det er kun en del av hans livsverk – overalt i Venezia er det store malerier av Tintoretto, ikke minst i Dogepalasset og en rekke kirker.
Den vakre engelen på toppen av Peter og Pauluskatedralen er et landemerke som ville være perfekt i mitt «Requiem»-prosjekt.
Rainer Werner Fassbinder var det man kan kalle et geni. Han døde i en alder av 37 år, og i sitt korte livet lagde han 41 filmer og tv-serier, i tillegg til teateroppsetninger.
Kunstneren skaper i Korset reises et kokende drama – den flamske maleren Peter Paul Rubens (1577–1640) sparte ikke på konfekten.
Tintoretto skapte Nattverden i sine siste leveår. Aldri tidligere var den alvorstunge stunden fra Det nye testamentet malt på en slik måte.
Et makeløst bilde, tidløst med en elegant abstraksjon. Som en drøm.
Rembrandteksperter regner med at denne miniatyrtegningen ble utført på ca. 5 minutter. Nærmest som et snapshot.
Rose Finn-Kelceys bilde «The restless image: a discrepancy between the seen position and the felt position» fra 1975 viser en kvinne som står på hendene på en strand. Livsglede?
Kirken Pio Monte della Misericorda i Napoli huser Caravaggios kanskje aller beste verk: «De sju barmhjertighetsgjerningene» fra ca. 1607.
Camille Claudel var en sanseløs begavet skulptør som gikk til grunne og havnet på psykiatrisk sykehus. Bruno Nuyttens film fra 1988 er fantastisk!
George Hoyningen-Huene (1900–1968) var en mester i det fotografiske faget. Han arbeidet i storformat og var en lysmester av rang.