Mannen fra nord – billedpoeten og lysets tolker i møte med barndommen. Hav, båter med fangstfolk og fiskere, steinformasjoner i kamp mot hav i millioner av år, mennesker preget av vær, regn, vind, opprørt hav – personligheter preget av overtro og beinhard realisme.
Read MoreDagens Flue kom i Berlingske Aftenavis fra 1939 til Storm Ps død i 1949. Fluene er små tegninger med en kort tekst, som på en spissfindig måte ser på hverdagens små og store spørsmål.
Read MorePå Dostojevskijs gravsted står det: «Hvis ikke hvetekornet faller til jorden og dør, blir det bare det ene korn, men hvis det dør, bærer det megen frukt.» (Johannesevangeliet 12,24)
Read MoreLars Tunbjörk viser oss dagliglivet, ferielivet, tomme parkeringsplasser, sterile lekeplasser, kjøpesenteret – surkål på tilbud. Det vi ser overalt og som vi sløvt registrerer, men som et godt fotografi kan vise nådeløst.
Read MoreDagbøkene til Eugène Delacroix (1798–1863) er vakre, og de kjappe skissene skaper enda mer spontanitet enn man får i de store maleriene.
Read MoreFrantišek Drtikol (1883–1961) er skyggenes mester. «Bølgen» er en syklus der han eksperimenterte med lys og form, inspirert av kubistene.
Read MoreRudolf Koppitz (1884–1936) var inspirert av jugendstilen og symbolisme, og kunne lys og form. Mesterverkene står i kø. Hans «Bewgungsstudie 1925» er et av verdens mest berømte fotografier.
Read MoreHvem kvinnen Wolf Strache har fotografert? Er hun medlem av nazipartiet? Er det en kvinne, eller en mann i forkledning? Hva skjer i neste sekund? Hva skjuler seg bak det neste hjørnet?
Read MoreThune arbeider med temaet solitude – selvvalgt ensomhet. I boken «Ola Haugen» skildret han en eldre mann i Vågå. I «Rules of life» har han fotografert nonner og munker.
Read MoreLeonardo da Vincis skisse er vakker – ikke pen. I det vakre er det en kraft som også lar oss sanse dybden – det smertefulle, lidelsen, det misformede og melankolien.
Read MoreLech Majewskis film «The Mill and the Cross» fra 2011 er bygget over Pieter Bruegel den eldres mesterverk «Prosesjon mot Golgata» fra 1564.
Read More«En, to, tre, fire – slik sitter jeg og noterer og skriver småstubber for meg selv. Det er ikke til noget, men bare gammel vane. Jeg lekker varsomme ord. Jeg er en kran som står og drypper, en, to, tre, fire –»
Read MoreFilmen «Timbuktu» fra 2014, av afrikanske Abderrahmane Sissako, er blitt kalt «en gråt fra hjertet med et vakkert bakteppe».
Read MoreVasilij Kandinskij var den første total-abstrakte kunstner i historien. Han gjorde et like stort brudd i billedkunsten som Arnold Schönberg i musikken.
Read MoreForlaget Press har kommet med den store boken om Anders Beer Wilse (1865–1949): «Mitt Norge».
Read MoreTheodor Kittelsen er kanskje den mest fantasirike kunstneren Norge har fostret.
Read MoreRafaels «Den Sixtinske Madonna» er et av renessansens største mesterverk. Med gravalvorlige blikk og ikoniske kjeruber har maleriet fascinert verden i over 500 år.
Read MoreCollage er en viktig del av Digeruds uttrykk som billedkunstner. Boken Collage kom ut høsten 2013.
Read MoreAnders Beer Wilses bilde er som et scenebilde fra en opera – Puccinis «La Boheme», tredje akt – eller en teateroppsetning fra en av russerne.
Read MoreLiv Ullmanns ansikt er et finstemt instrument av følelser. Hun er vakker. Hennes ansikt blir sterkere og sterkere – hun kjenner seg ikke igjen i de gjennomretusjerte fotografiene vi ser i weekend- og damemagasinene. 16. desember 2013 fylte hun 75 år.
Read More