Når jeg tenker på den finske kunstneren Helene Sofia Schjerfbeck (1862–1946), er det ordet ensomhet som dukker opp.
Read MoreBoken Deilig er jorden kom ut i høst. Det er en knyttneve mot den kommersielle julefeiringen som de fleste ubevisst omfavner. En humoristisk ørefik. Boken bør ligge under årets juletrær – ikke minst de av plast.
Read MoreAugust Strindberg (1849–1912) er en av verdens største forfattere. Til tross for tre katastrofale ekteskap består hans «Samlade verk» av 71 bind. Han skrev også en mengde journalistiske artikler, og han både malte og fotograferte.
Read More9. november 2018 åpnet Håkon Bleken retrospektivutstillingen Do Not Go Gentle på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Utstillingen henger til 24. februar.
Read MoreErik Bye skrev den vakre gravtalen natten før Børlis begravelse. Som vanlig ringte han sin sekretær i NRK og vekket henne flere ganger for å lese og få aksept for teksten.
Read MoreHans Jørgen Brun er Norges fagfotograf par excellence. Han har gjort over 30 000 fotoopptak og har tatt portretter som vil stå igjen som noen av de betydeligste i norsk fotografisk historie.
Read MoreEn film man må se! Papusza fra 2013 er skrevet og regissert av Joanna Kos-Krauze og Krzysztof Krauze. Filmen er basert på en sann historie fra romfolkets historie og handler om den store poeten Bronislawa Wajs (1908–1987), legendarisk også utenfor rommiljøet.
Read MoreEl Greco (1541–1613) levde og arbeidet mesteparten av sitt liv i Spania. Et av hans mest kjente bilder er Grev Orgaz’ begravelse fra 1586.
Read MoreFilmen «Tosca: In the settings and at the times of Tosca» (1992) i regi av Andrea Andermann må være en av de villeste og dristigste produksjoner som noensinne er gjort.
Read MoreFelice Beato (1832–1909) er kjent som den første krigsfotografen. Han tok også panoramaer av arkitektur og landskaper i Asia og Østen.
Read MoreHieronymus Bosch (1450–1516) døde for over 500 år siden. Han var den første surrialistiske kunstner – mer enn 400 år før surrialismen oppsto.
Read MoreMellom 1935 og 1938 reiste den russisk-amerikanske fotografen Roman Vishniac (1897–1990) i Polen, Russland, Ungarn og Romania for å fotografere de forfulgte jødene. Han var en poet med kamera.
Read MoreKorsfestelsen av Tintoretto fra 1565 er over 12 meter langt og mer enn 5 meter høyt. Det henger i Scuola Grande di San Rocco i Venezia og er et av kunsthistoriens største mesterverk.
Read MoreWerner Bischof (1916–1954) var en av de første fotografene jeg ble presentert for, via magasinet Life. Det herlige bildet av den fløytespillende gutten i Peru er for meg en perfekt nyttårshilsen.
Read MoreYousuf Karsh (1908–2002) var en enorm inspirasjonskilde for meg på 70-80-tallet. Han er verdenskjent for sine portretter av store kulturpersonligheter, vitenskapsmenn- og kvinner og politikere.
Read MoreCarl Nesjar (1920–2015) var i en årrekke en av Norges mest fremtredende kunstnere, med stor spennvidde i uttrykksformen. Han var maler, grafiker og tegner, og arbeidet også med muraler og skulpturer i sandblåst betong og is.
Read MoreHarriet Backer jobbet med sin motivkrets hele livet: dagslyset som faller inn utenfra, som opplyser og definerer rommets dimensjon. Hun har ingen stor produksjon – hun arbeidet sakte, intenst og metodisk.
Read MoreFor Tone Stormdal Beckman er ikke målet å fotografere for å vise bilder. Det er å omdanne hodets virtuelle bilder og inntrykk til noe konkret – ved hjelp av kamera. Det gjør hun så godt at hun er «Director’s choice» på Nordic Light International Festival of Photography i 2018.
Read More«Simon i Templet» fra 1669 er Rembrandt van Rijns siste maleri. Maleriet ble funnet i hans atelier – uferdig – kort tid etter hans død.
Read MoreLouis Jacques Mandé Daguerre (1787–1851) skapte en metode for å fremkalle et bilde på en lysømfintlig eksponert metallplate. Det ble fort en mani.
Read More