Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Elliot Erwitt 1928–2023

 

Provence, France. 1955. Foto: Elliot Erwitt.

 
 

You can find pictures anywhere. It's simply a matter of noticing things and organising them.
Elliot Erwitt

Eliott Erwitt døde, ifølge familien, fredfullt 29. november – altså for få dager siden.

Erwitt, født i 1928, var en stor humorist og søkte alltid absurde, lattervekkende eller varme menneskelige situasjoner. Med kamera rundt halsen viet han sitt profesjonelle liv til å se etter situasjoner med dype medmenneskelige trekk. Han ønsket at vi skulle kunne le av oss selv via andre menneskers oppførsel.

Denne mannen er så kjent at jeg skal ikke bruke tid på hans livshistorie. Men det er greit å vite at han var sønn av russisk-jødiske foreldre, bodde i Paris som barn, og flyttet til USA. Det handlet naturligvis om 2. verdenskrig.

Erwitt følte seg hjemme overalt og var komfortabel med alle slags mennesker. Humoren hadde han med seg hele tiden.

Jeg spurte ham om hvorfor han fotograferte så mange hunder? «Because they don’t ask for prints.»

De første bildene jeg så av ham var fra den verdensberømte mønstringen av fotografier på 1950-tallet, samlet av Edward Steichen: The family of man. Hans bilde av familiens nyfødte barn som ligger naken i sengen sammen med katten, og den stolte mors konsentrerte, ømme blikk og kroppsspråk mot vidunderet, ble et verdensberømt bilde. Jeg tror det var i 1953.

Et privat bilde altså; som nå selges for ca. 250 000 norske kroner. De gode fotografiske stundene skjer ofte rett for nesa på oss uten at vi tenker på å fotografere dem.

Jeg blir varm om hjertet når jeg studerer fotografiet av de to på sykkel. Bestefar og barnebarn har vært i bakeriet og kjøpt dagens pariserloff. Begge har alpelue – kan det bli mer fransk?

Man opplever fellesskapet og kjemien mellom de to fordi han sykler så sakte at det nesten ikke går fremover. Dette er ikke Tour de France. Jeg fornemmer samtalen mellom de to. Kanskje bestefar forteller et eventyr eller noe fra sin barndom?

Men barnebarnet har fått øye på den underlige fotografen med det beskjedene kameraet, og funderer kanskje et øyeblikk på hvorfor han tar bilde av akkurat de to?

Tenk hvis han den gang hadde ant et dette øyeblikket senere skulle deles med millioner av mennesker rundt på kloden!

Gutten er omtrent så gammel som meg så kanskje han har sett fotografiet? Ikke vet jeg.

Vil du vite mer?

Elliott Erwitt: Legendary photographer dies aged 95 (bbc.com)
ellioterwitt.com
Elliot Erwitt (magnumphotos.com)
Elliot Erwitt på Instagram

 

Bli med til Venezia!

 

Les også