Fotografen Madame Yevonde

Lady Bridget Poulett as ‘Arethusa’. Foto: Madame Yevonde.
Madame Yevonde (1883–1975) må ha vært et usedvanlig sterkt menneske og kunstner. Hun kjempet tidlig for kvinners stemmerett og mot undertrykking.
«Vær original eller dø», var hennes motto.
Da hun åpnet studio i London, utfordret hun det mannsdominerte fotografiske miljøet ved å uttale at kvinner var menn overlegne når det gjaldt å utføre portretter.
Madame Yevonde var en fabelaktig sort-hvitt fotograf, men det er fargebildene fra 1930-tallet hun er mest kjent for. Da utførte hun en serie lekre studier av sosietetskvinner som gestaltet gudinner fra gresk og romersk mytologi – Venus, Dido, Flora og flere andre.
Hun er for meg en fargefotografiets stifinner, der hun dresset opp kvinnene i surrealistiske tablåer. Lyssettingene er magiske, fantasien og formen likeså.
Stylingen på «Lady Bridget Poulett as ‘Arethusa’» er makeløs, fargene få og kresne, rytmen fra håret til blomstene skulpturelle.
Mange av Yevondes fotografier befinner seg på National Portrait Gallery i London. Hun skjenket samlingen til museet da hun ga seg i 1971.
Nyttårsaften er en tid for ærlig selvrefleksjon og ettertanke. Hvordan bruker vi egentlig våre 30 000 dager?
Julaften er den vakreste aftenen i året, men samtidig den mest brutale. På denne kvelden forsterkes alle følelser.
Ta en pause fra førjulsmaset med seks minutter musikalsk meditasjon. Dan Gibsons gregorianske toner byr på ro og refleksjon i denne hektiske tiden.
Erik Poppe er aktuell med «Quislings siste dager» – enda en film som viser hans styrke som historieforteller!
Angèle Etoundi Essamba utfordrer klisjeer og stereotypier om afrikanske kvinner med sine sterke og poetiske fotografier.
Walter Crane skildrer havguden Neptuns kraftfulle hester som bryter frem fra bølgene i et geometrisk og ekstatisk mesterverk – inspirert av Botticelli og den prerafaelittiske bevegelsen.
Fra et hotellrom i Vågå til kunstnerisk suksess – les om Tone Bakkens reise fra fotoamatør til kunstner.
Fotografen Félix Thiollier forlot industrien for å følge lidenskapen for fotografi, kunst og arkeologi.
Edith Södergran er en av Sveriges største diktere, kjent for modernistiske verk som utforsker kjærlighet, død og lengselen etter det uoppnåelige.
André Kertész skapte poetiske stilleben, surrealistiske forvrengninger og ikoniske fotografier preget av lys, skygge og abstrakte uttrykk.