Fotografen Karl Blossfeldt
Karl Blossfeldt (1865–1932) var en amatørfotograf som ble en pioner i botanisk fotografi. Selv om forfatteren og kulturpersonligheten Oscar Wilde uttalte at «botanikk er det verste blomster vet», maktet Blossfeldt å løfte fotografier av planter og blomster til kunst.
Imidlertid var Blossfeldts utgangspunkt at han skapte bildene til undervisningsformål – han var lærer i botanikk på Universitetet. Han ville vise sine studenter hvilke fantastiske former som skjulte seg i naturen. Det var først på slutten av sitt liv at han oppdaget at bildene hadde en kunstnerisk verdi i seg selv. Boken Urformen der Kunst ble utgitt i 1928, fire år før han døde.
Blossfeldt var selv et naturtalent! Han var en glimrende amatørmusiker og skulptør, han studerte kunst og fotograferte planter for kunsthåndverkere som lagde ornamenter til trapper samt utsmykninger i hus og oppganger. Han konstruerte og bygde også sitt eget kamera.
Plantene er lagt på glassplater, plassert så langt fra bakgrunnen at lyset ikke kaster skygger. Blossfeldt la vekt på at lyset skulle komme fra alle sider, og brukte lange eksponeringstider – han måtte ha dybdeskarphet. Noen av plantene er bitte små og forstørret opp til 40 ganger. Blossfeldt fremkalte filmene selv og hadde stålkontroll på kontraster og forholdet mellom sort og hvitt. Han utførte avansert mørkeromarbeid og tryllet frem former som kan minne om skyskrapere, verktøy og insekter.
Boken Karl Blossfeldt: Masterworks er et must i enhver bokhylle! Det er så deilig å se fotografer som skaper sin egen verden og ikke er avhengige av å reise til «eksotiske steder» for å fotografere gamle tannløse kvinner med katt på fanget, kameler eller menn med turban. Selv om det også kan være fint, naturligvis. Som min helt Josef Sudek maktet Karl Blossfeldt å skape et helt personlig uttrykk ut av sitt interessefelt.
Vi må ikke glemme at det er mye å glede seg over, tross alt!