6 utstillinger du MÅ se i sommer
Har du ikke tenkt deg til Oslo i sommer, bør du tenke om igjen. Det er nemlig sjelden hovedstaden og omegn viser så mye stor kunst på en gang. Her er seks utstillinger du MÅ se i 2019!
Edvard Munch & Käthe Kollwitz
I 1974 møtte jeg bildene til Käthe Kollwitz for første gang. Sammen med Svein Kojan fotograferte jeg den gang utstillingen på Munchmuseet for Statens Filmsentral. Det ble en av de viktigste kunstopplevelser i mitt liv og har preget meg siden.
Käthe Kollwitz’ trykk, tresnitt og tegninger er en knyttneve som treffer midt i solar plexus. Kollwitz mistet sin sønn ved fronten i første verdenskrig og sitt barnebarn på slagmarken i annen verdenskrig. Hennes temaer er fattigfolk, sult, nød og død. Hennes oppvisning av form og spill mellom lys og skygge setter de fleste fotografer i skammekroken. Med raffinert lysbruk sender hun ut historier som tar pusten fra en.
Utstillingen i Kunsthall Oslo samler litografi, etsninger og tresnitt som spenner over flere tiår, og viser noen av de to kunstnernes mest kjente motiver. Samtidig forsøker den å vise sammenhenger mellom de to, og belyse temaer de hadde til felles.
Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo
Adresse: Dronning Eufemias gate 34, Oslo
Henger til 29. september 2019
Les mer på Munchmuseets nettsted
Når du har vaklet ut av Kunsthall Oslo, bør du ta en pause. En lunsj, et glass? Kanskje på Festningen restaurant på Akershus festning? Da kan du samtidig ta turen innom Knut Steen-utstillingen i Blylageret.
Knut Steen med venner – Hugget i Steen
På Akershus festning møter Knut Steens vakre skulpturer et rustikt rom som minner om en fengselscelle fra middelalderen. Selve turen inn i rommet er en opplevelse i seg selv! Jeg er representert på utstillingen med noen skisseaktige portretter av kunstneren fra hans studio i Pietrasanta, og du kan også se arbeider av noen av hans andre venner med tilknytning til Italia.
Blylageret, Akershus festning
Adresse: Bygning 19, ved Besøkssenteret, Oslo
Åpen mandag til onsdag hele august 2019 (stengt i juli)
Så til en ny energieksplosjon, på Tjuvholmen!
Anselm Kiefer – Bøker og tresnitt
Anselm Kiefer er en av verdenskunstens superstjerner. Utstillingen på Astrup Fearnley Museet viser blant annet en rekke svære bøker, i tillegg til et utvalg tresnitt, malerier og skulpturer.
Biblioteket er selve kjernen i Kiefers kunst, og det er gjennom lesningen de store billedsjokkene hans har oppstått. Fotografiet er også viktig for Kiefer, og er bundet sammen med tegning, akvarell og bruk av materialer som sand, hår, magasinutklipp og tørkede blomster.
Utstillingen forsøker å vise de mange forbindelsene som finnes mellom Kiefers arbeid og poesi, myter, sumeriske og bibelske fortellinger, historie, filosofi, kabbala og alkymi. Men den største opplevelsen på denne fantastiske utstillingen er «trøkket» Anselm Kiefer makter å skape. Det voldsomme, eksplosive – den brutale skjønnhet!
Astrup Fearnley Museet viser samtidig en stor utstilling fra museets samlinger. Her kryr det av mesterverker. R. B. Kitajs portretter, Francis Bacons Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus, og ikke minst Damien Hirsts fantastiske korsfestelser God Alone Knows, for å nevne noe. Samt en mønstring av Olav Christopher Jenssens store malerier.
Astrup Fearnley Museet
Adresse: Strandpromenaden 2, Oslo
Henger til 15. september 2019
Les mer på Astrup Fearnley Museets nettsted
Videre går turen til Høvikodden, der du møter en ny fantastisk utstilling, av den fotografiske legenden Richard Avedon.
Richard Avedon – Avedons Amerika
Richard Avedon er kanskje den mest suksessfulle fotografen i historien. Det er intensiteten i bildene hans man merker først. De dirrer av energi i sin enkelhet.
Utstillingen spenner over nesten seksti år av Avedons karriere. Portrettene favner et bredt spekter av personligheter som har formet det amerikanske samfunnet, blant annet politikere, aktivister og kunstnere som Malcolm X, Hillary Clinton, Andy Warhol, Bob Dylan, Marilyn Monroe og Donald Trump, i tillegg til vanlige, hardtarbeidende amerikanere og ofre for krigsforbrytelser.
Avedon «hatet» kameraet og mente at verktøyet ikke skulle merkes. «Når man sitter rundt et bord, er det ikke samtalen som er viktigst, men intensiteten og utstrålingen fra menneskene», sa han dessuten. Jeg uttalte i NRK P2 at Richard Avedon er like selvfølgelig i fotografihistorien som Rembrandt i den tradisjonelle kunsthistorien. Fasten your seatbelts i møtet med Avedons kunst!
Henie Onstad Kunstsenter
Adresse: Sonja Henies vei 31, Høvikodden
Henger til 8. september 2019
Les mer på Henie Onstad Kunstsenters nettsted
Er du først i hovedstaden, er det ikke langt til Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg, der Sverre Koren Bjertnæs’ utstilling er et must! Toget tar deg direkte til Tønsberg sentrum, og det er mindre enn ti minutter å gå fra stasjonen til det vakre museet.
Sverre Koren Bjertnæs – Ikke alt som har vært
skal være med videre
Sverre Koren Bjertnæs viser, tross sin relativt unge alder, en retrospektivutstilling. Denne meget interessante kunstneren varier i sitt bildespråk – han er på leting etter stadig nye uttrykk. Arbeidene hans kretser ofte rundt psykologiske spenninger mellom det individuelle og det kollektive, det livsbejaende og døden, eller tabubelagte samfunnspolitiske emner som er fremtredende i vår tid. Gjennom bruk av litterære og kunsthistoriske referanser skaper han en særegen polyfon dramaturgi.
Hele Haugar er viet hans kunstnerskap. Museet er forvandlet til et slags teater. Utstillingen tok tre uker å montere, og dens komposisjon setter en ny standard for hvordan kunst kan presenteres. Ta inn helhetsopplevelsen gjennom de strålende enkeltverkene!
Haugar Vestfold Kunstmuseum
Adresse: Gråbrødregaten 17, Tønsberg
Henger til 8. september 2019
Les mer på Haugar Vestfold Kunstmuseums nettsted
Så, til slutt, vil jeg beskjedent få anbefale min egen utstilling i Stavanger, selv om det i grunnen er ganske langt fra Oslo.
Morten Krogvold – Stille lys
Min utstillingen på Sølvberget galleri i Stavanger rommer alt fra portretter av kjente personligheter og høydepunkter fra min karriere til helt nye verk.
Sølvberget galleri, Stavanger kulturhus
Adresse: Sølvberggata 2, Stavanger
Henger til 1. september 2019
Les mer på Sølvberget galleris nettsted
George Hoyningen-Huene (1900–1968) var en mester i det fotografiske faget. Han arbeidet i storformat og var en lysmester av rang.